Reaktif güç kompanzasyonu enerji nakil hatlarında ve traforlarda aşırı yüklenmenin önüne geçmek ve sistemi rahatlatmak için, gerilimi yükselterek gerilim düşmelerinin önüne geçmek için, elektrik kayıplarını azaltmak için, enerji maliyetini düşürmek için, toplam sistemdeki güç kontrolü için yapılır. Yüksek gerilim sistemleri içinde aynı durumlar geçerlidir. Hidroelektrik santraller, rüzgar santralleri, büyük güç tüketicileri sistemin alt noktalarında kompanzasyon yapmakla beraber kök noktasında da ana trafo kapasitesini en verimli şekilde kullanmak için kompanzasyon yapılır.
Yüksek gerilimle beslenen yüksek gerilim-alçak gerilim düşürücü trafo bulunan tüketim hatlarında kompanzasyon alçak gerilim tarafında yapılmalıdır. Alçak gerilim tarafında yapılan kompanzasyon hem ekonomik hem de daha hassastır.Yüksek gerilim-orta gerilim indirici trafo merkezlerinde alçak gerilim kompanzasyonla birlikte indirici trafo tarafında da kompanzasyon yapmak doğru olacaktır. Ayrıca OG motor vb. yüklerin olduğu sistemlerde de mecburen OG tarafta kompanzasyon yapmak gerekmektedir.
Muda enerji 2-10kV aralığında sistem durumuna göre otomatik veya sabit kompanzasyon sistemi, 10kV ve üzeri sistemler için otomatik kompanzasyon sistemi, özellikle demir çelik sektörü için statik VAR kompanzasyon sistemi (SVC) çözümleri sunar.